Het eindresultaat
Het verhaal achter deze tattoo
Deze keer uitgelicht in Tattoo Stories: een indrukwekkende sleeve die de arm siert, spreekt boekdelen over de complexiteit en de visuele kracht van de Polynesische tattoo stijl. We zien een meesterwerk van vetgedrukte, zwarte vormen die zich als een tweede huid om de spieren en contouren van de arm draperen. De techniek hier is er een van contrast: diepe, verzadigde zwarte vlakken worden afgewisseld met de huid zelf, die de lijnen en patronen vormt. Dit negatieve ruimtegebruik is kenmerkend en vereist een grote precisie van de artiest.
Techniek van deze tattoo
Rafael, artiestennaam Mikimba, legt zich sinds 2015 toe op het werken met Polynesische tribal verwijzingen en het creëren van decoratieve kunstwerken. Zijn ervaring, opgedaan in meer dan vijf Europese landen en daarbuiten, zoals in de VS, is terug te zien in de verfijning van het ontwerp. De stijl is onmiskenbaar Polynesisch, met herkenbare motieven:
- Een dominant, cirkelvormig element op de schouder, een beschermend Tiki-achtig gezicht, omringd door kleinere, gedetailleerde patronen zoals haaientanden (‘niho mano’) en golfachtige lijnen.
- Langs de arm vloeien banden met speerpuntmotieven (‘kauae’), die staan voor moed en strijdvaardigheid, en patronen die doen denken aan oceaangolven (‘galalu’), symbool voor leven, verandering en de reis.
De compositie is dynamisch en volgt de anatomie van de arm, waardoor de tattoo niet slechts een afbeelding op de huid is, maar een integraal onderdeel van de drager wordt. Het is een samenspel van traditie en hedendaags vakmanschap, waarbij elk element zorgvuldig is geplaatst om een harmonieus geheel te vormen. Is dit niet de essentie van ware kunst, een perfecte fusie van vorm en inhoud?
Symboliek
Achter de esthetische pracht van een Polynesische tattoo schuilt een diepe symbolische lading, een erfenis van eeuwenoude tradities. Deze kunstvorm was, en is, nooit louter decoratief.
De kunst van het tatoeëren in Polynesië, bekend als tatau, is duizenden jaren oud. Het woord “tattoo” zelf is afgeleid van het Tahitiaanse woord tatau. Traditioneel werden tattoos aangebracht met instrumenten gemaakt van been en schildpadschalen, een pijnlijk en ritueel proces dat vaak dagen of zelfs weken duurde. Deze riten waren overgangsrituelen, die de status en volwassenheid van een individu markeerden.
Hoewel de traditionele methoden grotendeels zijn vervangen door moderne tattoo-machines, blijft de essentie van de Polynesische tattoo, de diepe symboliek en de verbinding met cultureel erfgoed, voortleven. Artiesten zoals Mikimba, die zich specialiseren in Polynesische tattoo’s, spelen een cruciale rol in het levend houden en respectvol interpreteren van deze oude kunstvorm voor een hedendaags publiek.
Het eindresultaat
Over deze tattoo
Aantal sessies | 6 sessies |
Locatie | Arm |
Stijl | Polynesisch |
Artiest | Rafael |
Over Rafael
Rafael, in de studio beter bekend als Mikimba, tattoeert al sinds de jaren 90. Hij werkt door heel Europa en is met regelmaat bij Falcon Ink te vinden om de mooiste tattoo’s te zetten. Sinds 2015 specialiseert hij zich in de Polynesische stijl, dat heeft geleid tot meerdere prijswinnende tattoo’s.