De Maori tattoo, bekend van bijvoorbeeld Dwayne ‘The Rock’ Johnson, is een tattoo die erg populair is bij het grote publiek. Echter heeft deze tattoo ook een diepere betekenis en vooral een diepere historie. Voor sommige mensen is de mooie stijl van de tattoo genoeg om overtuigd te zijn, maar voor de mensen die ook graag de betekenis achter een bepaald type tattoo van belang vinden willen we even de betekenis toelichten!

De betekenis van een Maori tattoo

 

De Maori tattoo is afkomstig uit Nieuw Zeeland. Specifiek van de oorspronkelijke bewoners van het eiland. Deze inwoners heten de Maori. De stijlen die we tegenwoordig terug zien in de tattoos zijn gebaseerd op de versieringen die de Maori vroeger op hun gezicht of op andere plekken op het lichaam aan lieten brengen middels krassen. Iedere Maori stam had vroeger zijn eigen patronen, en die patronen werden dan dus ook aangebracht in de ’tattoos’.

 

tatto shop geleen

een Persoonlijke Aanpaak

Diepgaande Kennis

De tattoo bracht een bepaalde status met zich mee. Oorspronkelijk werden namelijk enkel leden van de stam getatoeëerd. Hierdoor kon direct gezien worden of deze persoon lid was van een stam, en in veel gevallen was dan ook direct duidelijk van welke stam diegene dan lid was. Wanneer men geen tattoo had stond dit dan ook direct voor een lagere sociale status.

 

Daarnaast stonden bepaalde patronen op specifieke delen van het lichaam ook gelijk aan bepaalde ‘rangen’ binnen de stam. Het stamhoofd was altijd direct zichtbaar aan zijn ‘gezichtskrassen’. 

 

Falconink Web 54

Betekenissen patronen binnen een Maori Tattoo

Bij Maori Tattoos zijn er ontzettend veel verschillende symbolen en patronen die allemaal een eigen betekenis hebben. Wij lichten hieronder de betekenis van ieder patroon kort toe:

1.     Unaunahi: Dit patroon vertegenwoordigd gezondheid en overvloed.

2.     Ahu Ahu Mataroa: Dit patroon vertegenwoordigd (sport)prestaties, nieuwe uitdagingen en talent.

3.     Taratarekae: Dit patroon vertegenwoordigd kracht en gevoel.

4.     Hikuaua: Dit patroon vertegenwoordig welvaart en prosperiteit

5.     Pakati: Dit patroon vertegenwoordigd lef, kracht en strijd.

Daarnaast zijn er nog ontzettend veel symbolen waar ook een interessante betekenis aan verbonden is. Zeker de moeite waard om je daar verder in te verdiepen wanneer je op zoek bent naar een Maori Tattoo.

Maori Tattoo in Nederland

Er zijn soms enkele vragen met betrekking tot het laten zetten van een Maori tattoo in Nederland. Sommige mensen vragen zich namelijk af of het cultureel ongepast zou zijn om een dergelijke tattoo te nemen. Het vertegenwoordigd namelijk wel een bepaalde groep mensen die dit historisch gezien waarde hebben gegeven. Gelukkig zijn er rondom dit thema geen enkele scheve gezichten. Niemand vindt het een probleem wanneer je een Maori tattoo neemt in Nederland of als Nederlander. 

De volgende vraag die dan vaak naar voren komt is of er echte experts zijn die Maori tattoos in Nederland zetten. Dit is absoluut het geval, en een van de experts in Maori tattoos in Nederland is Falcon Ink, gevestigd in Geleen.

Falcon Ink heeft verschillende internationale top artiesten die regelmatig naar onze locatie in Nederland komen. Daarbij horen ook experts op het gebied van Maori tattoos.

Interesse in een Maori tattoo in Nederland? Vraag dan gerust een gratis intake gesprek aan. Falko staat je graag te woord!

Geef een reactie